Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nouzové zásobování potravinami

Zatímco některé krizové situace nás postihují celkem pravidelně, s jinými se nemusíme setkat po dlouhá desetiletí. Jednou z takovýchto situací je i narušení dodávek potravin velkého rozsahu.

Vzhledem množství nejrůznějších výrobců, skladů a prodejců potravin je tato krizová situace  v době míru téměř vyloučena. Může však vzniknout sekundárně, jako následek jiné události. V úvahu připadají především rozsáhlé a zvláštní povodně, nedostatek pitné vody, výpadky elektrické energie, narušení funkčnosti dopravy a vznik rozsáhlých epidemií a epizootií. Teoreticky ji může vyvolat také snižování soběstačnosti v oblasti zemědělství, které ve výjimečném případě může vést i k vyhlášení krizového stavu.

Samotné narušení dodávek potravin může naopak vyvolat jiné krizové situace. Dlouhodobý nedostatek potravin může vést k rabování a rozsáhlým nepokojům a v určitých případech i k hromadným zdravotním problémům.

Plánování nezbytných dodávek

Vzhledem k tomu, že potrava je základní potřebou každého člověka, je této oblasti věnována velká pozornost v nejrůznějších krizových plánech. V informačním systému Argis plánují obce s rozšířenou působností a kraje takzvané nezbytné dodávky. Ve své podstatě jde o výrobky, práce a služby, které slouží k zajištění základních potřeb obyvatelstva a nelze bez nich překonat krizový stav.
Spíš než o určení konkrétních dodávek jde o získání přehledu o prostředcích v daném místě. Následné vynucování těchto dodávek je po vyhlášení krizového stavu možné na  základě krizového zákona.

Určitým množstvím základních potravin disponuje také přímo stát prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv. Ta průběžně pořizuje jednotlivé zboží a zajišťuje jeho ochraňování u smluvních partnerů. Tyto potraviny jsou před uplynutím intervalu obměny vyskladněny a nahrazeny čerstvými. Státní hmotné rezervy takto tvoří například maso, máslo, čočka, rýže a další suroviny.

Regulační opatření

Při kritickém nedostatku potravin v průběhu krizových situací velkého rozsahu, které si vyžádá vyhlášení krizového stavu, orgány kraje požádají o jejich zajištění cestou Ústředního krizového štábu (např. redistribucí z nepostižených krajů, ze zásob hmotných rezerv, regulace výroby fungujících potravinářských závodů, apod.).
V případě nutnosti může krajský úřad zahájit nouzové zásobování/distribuci potravin a zavést regulaci prodávaných potravin. V těchto případech je hejtman kraje oprávněn určit dodavatele konkrétních druhů zboží a jejich prodejní místa, stanovit okruh spotřebitelů, kterým budou vybrané položky zboží dodávány přednostně a stanovit maximální množství zboží, na něž vznikne spotřebiteli nárok.
V praxi tak hejtman po vyhlášení stavu nebezpečí může například omezit (i prodloužit) prodejní dobu vybrané obchodní sítě a nařídit její zásobování. Za každý případ nesplnění regulačních opatření může krajský úřad uložit právnické osobě nebo podnikající fyzické osobě pokutu až do výše 5 000 000 Kč.

Pokud přijatá regulační opatření nepostačují k zabezpečení plynulého zásobování obyvatelstva zbožím a krizová situace nabývá takové intenzity, že jsou narušeny tržní mechanismy a obvyklá funkce trhu ve smyslu „optimálního rozmístění zboží“ přestává fungovat, může vláda nařídit zavedení regulovaného prodeje v obchodní síti. To provede formou nařízení vlády uveřejněného ve sbírce zákonů.

Přídělové lístky

V závislosti na své dostupnosti se jednotlivé druhy zboží zařadí do seznamu regulovaného zboží a mohou se prodávat určeným spotřebitelům  jen na základě přídělových lístků, ve vybrané obchodní síti a ve stanoveném množství. V dalších fázích mohou být na tento seznam podle potřeby přidávány další potraviny.

Přídělové lístky nejsou vytištěny předem, ale až v případě potřeby, kdy by jejich tisk zajišťovala Státní tiskárna cenin ve lhůtě 40 – 60 dnů od zahájení tisku. Umožňují ve stanoveném období jednorázový prodej 12 druhů vázaného zboží (ústřižky I až XII) a opakovaný prodej 12 druhů zboží (ústřižky A1 až V5). Jednotlivé ústřižky nenesou název potraviny, ale podle potřeby budou jednotlivým potravinám určena příslušná označení ústřižků. Distribuce lístků probíhá prostřednictvím územních samosprávných celků, které zřídí jejich výdejny a případně v jednotlivých městských částech další pobočné výdejny, kde budou tyto lístky vydávat po předložení občanského průkazu.
Obecní úřady zároveň jednotlivým obyvatelům podle adresy trvalého pobytu prodejnu, ve které budou nakupovat zboží zařazené do seznamu a těmto prodejnám předají souhrnné seznamy spotřebitelů. Celkové seznamy pak jednotlivé obce s rozšířenou působností předávají krajskému úřadu, který podle nich zajišťuje zásobování prodejen. Osobám, které budou po celé nebo část následujícího zásobovacího období mimo místo trvalého pobytu, mohou být vydány cestovní přídělové lístky, které jejich majitele opravňují k odběru regulovaného zboží na celém území ČR.

Podle výše nároků na nákup regulovaného zboží se obyvatelstvo rozděluje do spotřebitelských skupin s odstupňovanými příděly. Výši přídělů a jejich lístkovou hodnotu pro jednotlivá zásobovací období stanoví vláda na stanovené období (např. jednoho měsíce):

V případě jednorázové dodávky většího množství regulovaného zboží s krátkou trvanlivostí na trh, které přesahuje potřeby regulovaného prodeje a prokazatelně se nemohlo uplatnit v dalších krajích, se může toto zboží na základě povolení krajského úřadu prodat jako neregulované zboží.

Orgány územní samosprávy jsou oprávněny podle místních podmínek stanovit ještě další druhy zboží, u nichž bude omezeno množství při nákupu a nižší množství pro prodej jednomu nakupujícímu, než je uvedeno v seznamu.

Jednotky společného stravování (závodní, školní, menzy, kuchyně v domovech, internátech a podobných zařízeních) oddělují spotřebitelům ústřižky z jejich přídělových lístků na jednotlivé druhy regulovaného zboží. V jednotkách restauračního stravování se ústřižky oddělí při objednávce jídla, v jednotkách, kde se stravování předplácí (závodní, školní jídelny, apod.) se ústřižky oddělí při předplácení na celé zásobovací období, případně i jeho část. Mimo to jednotky společného stravování dostávají zvláštní příděl regulovaných potravin na přípravu jídel a nápojů.

Další články:

Nouzové přežitíSpráva hmotných rezerv pořídí 150 nových rodinných stanůRopná nouze v České republice 

Autor: Michal Bareš | čtvrtek 28.5.2015 14:13 | karma článku: 11,91 | přečteno: 1743x
  • Další články autora

Michal Bareš

Povinné očkování dobrovolných hasičů?

V poslední době toho bylo k vyhlášce o očkování proti infekčním nemocem napsáno mnoho. Rád bych se ale zastavil u jedné konkrétní skupiny osob, na kterou tato vyhláška přímo dopadá a přesto stojí stranou pozornosti.

14.12.2021 v 15:24 | Karma: 24,07 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika

Michal Bareš

Mohou být billboardy prospěšné?

Za chvíli nás čekají další volby, na některých místech hned dvojité. Ze spousty reklamních ploch na nás shlížejí postavy, které to s nám myslí zaručeně dobře. Billboardy však mohou mít mnohem lepší účel, než jen radit, koho volit.

16.9.2018 v 17:06 | Karma: 4,67 | Přečteno: 143x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Potok jménem Doubrava

Řeklo by se běžný potůček, kterých je všude plno a leckdy nemají ani svůj název. Tenhle ho ale má - Doubrava.

10.8.2018 v 8:02 | Karma: 10,72 | Přečteno: 572x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michal Bareš

Švédský recept na krize

Médii proběhla tento týden zpráva o příručce pro případ krize nebo války, kterou distribuuje Švédsko svým občanům. Jedním z témat této brožury je také připravenost domácností a jejich doporučené vybavení.

26.5.2018 v 7:18 | Karma: 16,14 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Ostatní

Michal Bareš

Městské weby a informace o možném ohrožení občanů. Jsou dostačující?

Podíval jsem se na to, jak si v oblasti ochrany obyvatel vedou internetové stránky obcí s rozšířenou působností v Pardubickém kraji. Rozhodně musím pochválit Pardubice, Českou Třebovou a s malou výtkou i Žamberk.

2.1.2018 v 18:24 | Karma: 4,50 | Přečteno: 204x | Diskuse| Pardubice
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
Ředitel a zakladatel spolku Rescueinfo.

http://twitter.com/bares_michal