Stát pořizuje stanové městečko za 10 milionů

4. 03. 2016 19:05:53
Správa státních hmotných rezerv je známá především v souvislosti se zajištěním ropné bezpečnosti a pořizováním základních potravin pro případ krizových stavů. Její působnost je však mnohem širší.

Společně s Hasičským záchranným sborem se stará také o nouzové přežití obyvatel, které obvykle přímo navazuje na evakuaci z ohroženého území, v našich podmínkách nejčastěji při povodních. Tato opatření jsou předem pečlivě rozpracována v Plánu nouzového přežití, který je součástí havarijního plánu kraje. Mezi tato opatření patří nejen samotné ubytování, ale také zásobování potravinami a vodou nebo dodávky energií.

Pokud je to možné, snaží se příslušné orgány krizového řízení zajistit takzvané náhradní ubytování, tedy v okolních hotelech a penzionech. V případech, kdy jejich kapacita nedostačuje, jsou evakuovaní občané nouzově ubytováni ve školách nebo sportovních halách. Může se však stát, že ani jejich kapacita nebude dostačovat. O tom, že tato situace není nereálná, svědčí například 225 tisíc evakuovaných osob při povodních v létě 2002.

Materiální základna humanitární pomoci

Pro tyto případy disponuje Správa státních hmotných rezerv (SSHR), Hasičský záchranný sbor a Armáda ČR materiálem nouzového přežití, který umožňuje postavit materiální základnu humanitární pomoci. Představit si ji můžeme jako plně soběstačné stanové městečko s kapacitou 150 osob, pro které zajišťuje zabezpečení základních životních potřeb (ubytování, příprava a výdej stravy, ošacení).A právě jednu takovou základnu za více než 10 milionů korun nyní SSHR pořizuje. Oproti stávajícím základnám však bude mnohem modernější a její stavba jednodušší. Nebudou ji už totiž tvořit staré vojenské stany, ale nové typy se samonosnou nafukovací konstrukcí.
Nejdůležitější částí základny bude celkem 12 nafukovacích stanů HF-42 od společnosti Gumotex. Každý z nich má podlahovou plochu 42 m2 a pro větší komfort ubytovaných osob jsou vybaveny zateplovací vložkou. Evakuovaným občanům v nich bude k dispozici celkem 150 skládacích lůžek SEN 2 s matrací a k tomu dalších 200 samostatných matrací. Vytápění stanů bude zajištěno pomocí naftových horkovzdušných topidel s rukávy, kterých bude v základně dohromady 8 kusů a jsou vybaveny rozbočovací vidlicí.

Vzhledem k tomu, že základna musí zajistit kompletní přežití i po delší dobu, jsou její součástí také 2 stany o velikosti 55 m2 pro zřízení jídelny a 1 menší stan pro výdej stravy. Součástí této dodávky sice není zařízení pro přípravu stravy, nicméně pro tyto případy disponuje Záchranný útvar HZS ČR v Hlučíně dvěma kontejnery pro přípravu a výdej stravy s kapacitou 200 porcí.

Další dva stany o velikosti 28 m2 budou v případě rozvinutí základny sloužit jako umývárny. Jejich součástí jsou nádrže na pitnou i odpadní vodu, průtokové ohřívače, 4 sprchové kouty a 4 dvouumyvadlové sety.
Osvětlení prostoru základny bude zajišťovat 5 osvětlovacích balónů o příkonu 1000 W a uvnitř stanů pak 34 LED svítidel 9 W. Protože při rozsáhlých mimořádných událostech dochází k velkým výpadkům dodávek elektrické energie, budou součástí základny také dvě benzinové elektrocentrály Medved Grizzli o výkonu 24 kVA.

Rodinné základny humanitární pomoci

Existují skupiny osob, kterým je nutno při evakuaci věnovat větší pozornost. Jde například o velmi staré a imobilní spoluobčany, kteří jsou obvykle evakuování do zdravotnických nebo sociálních zařízení. Problém nastává, když evakuace trvá delší dobu a musí vedle sebe přežívat (už tak vystresovaní) lidé, kteří se neznají. Z toho důvodu SSHR současně pořizuje pro teplé měsíce také 2 soupravy materiální rodinné základny humanitární pomoci pro 100 osob. Ty jsou jakýmsi doplňkem velké základny a každou z nich tvoří 20 rodinných stanů Husky Boston 8 pro 6 až 8 osob s odolností tropika 3000 mm/cm2. Za tyto stany zaplatí SSHR dalších 360 tisíc korun.

Poznámka na závěr: Materiální základny humanitární pomoci mají v ČR dlouhou historii a jejich obměna je plánována dlouho předem. Nejedná se tedy o reakci na aktuální uprchlickou krizi.

Autor: Michal Bareš | pátek 4.3.2016 19:05 | karma článku: 14.61 | přečteno: 982x

Další články blogera

Michal Bareš

Povinné očkování dobrovolných hasičů?

V poslední době toho bylo k vyhlášce o očkování proti infekčním nemocem napsáno mnoho. Rád bych se ale zastavil u jedné konkrétní skupiny osob, na kterou tato vyhláška přímo dopadá a přesto stojí stranou pozornosti.

14.12.2021 v 15:24 | Karma článku: 24.07 | Přečteno: 671 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 561 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 526 | Diskuse
Počet článků 147 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1114

Ředitel a zakladatel spolku Rescueinfo.

http://twitter.com/bares_michal

Radyvnouzi.cz VarujemeVas.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...