Michal Bareš

Stát pořizuje stanové městečko za 10 milionů

4. 03. 2016 19:05:53
Správa státních hmotných rezerv je známá především v souvislosti se zajištěním ropné bezpečnosti a pořizováním základních potravin pro případ krizových stavů. Její působnost je však mnohem širší.

Společně s Hasičským záchranným sborem se stará také o nouzové přežití obyvatel, které obvykle přímo navazuje na evakuaci z ohroženého území, v našich podmínkách nejčastěji při povodních. Tato opatření jsou předem pečlivě rozpracována v Plánu nouzového přežití, který je součástí havarijního plánu kraje. Mezi tato opatření patří nejen samotné ubytování, ale také zásobování potravinami a vodou nebo dodávky energií.

Pokud je to možné, snaží se příslušné orgány krizového řízení zajistit takzvané náhradní ubytování, tedy v okolních hotelech a penzionech. V případech, kdy jejich kapacita nedostačuje, jsou evakuovaní občané nouzově ubytováni ve školách nebo sportovních halách. Může se však stát, že ani jejich kapacita nebude dostačovat. O tom, že tato situace není nereálná, svědčí například 225 tisíc evakuovaných osob při povodních v létě 2002.

Materiální základna humanitární pomoci

Pro tyto případy disponuje Správa státních hmotných rezerv (SSHR), Hasičský záchranný sbor a Armáda ČR materiálem nouzového přežití, který umožňuje postavit materiální základnu humanitární pomoci. Představit si ji můžeme jako plně soběstačné stanové městečko s kapacitou 150 osob, pro které zajišťuje zabezpečení základních životních potřeb (ubytování, příprava a výdej stravy, ošacení).A právě jednu takovou základnu za více než 10 milionů korun nyní SSHR pořizuje. Oproti stávajícím základnám však bude mnohem modernější a její stavba jednodušší. Nebudou ji už totiž tvořit staré vojenské stany, ale nové typy se samonosnou nafukovací konstrukcí.
Nejdůležitější částí základny bude celkem 12 nafukovacích stanů HF-42 od společnosti Gumotex. Každý z nich má podlahovou plochu 42 m2 a pro větší komfort ubytovaných osob jsou vybaveny zateplovací vložkou. Evakuovaným občanům v nich bude k dispozici celkem 150 skládacích lůžek SEN 2 s matrací a k tomu dalších 200 samostatných matrací. Vytápění stanů bude zajištěno pomocí naftových horkovzdušných topidel s rukávy, kterých bude v základně dohromady 8 kusů a jsou vybaveny rozbočovací vidlicí.

Vzhledem k tomu, že základna musí zajistit kompletní přežití i po delší dobu, jsou její součástí také 2 stany o velikosti 55 m2 pro zřízení jídelny a 1 menší stan pro výdej stravy. Součástí této dodávky sice není zařízení pro přípravu stravy, nicméně pro tyto případy disponuje Záchranný útvar HZS ČR v Hlučíně dvěma kontejnery pro přípravu a výdej stravy s kapacitou 200 porcí.

Další dva stany o velikosti 28 m2 budou v případě rozvinutí základny sloužit jako umývárny. Jejich součástí jsou nádrže na pitnou i odpadní vodu, průtokové ohřívače, 4 sprchové kouty a 4 dvouumyvadlové sety.
Osvětlení prostoru základny bude zajišťovat 5 osvětlovacích balónů o příkonu 1000 W a uvnitř stanů pak 34 LED svítidel 9 W. Protože při rozsáhlých mimořádných událostech dochází k velkým výpadkům dodávek elektrické energie, budou součástí základny také dvě benzinové elektrocentrály Medved Grizzli o výkonu 24 kVA.

Rodinné základny humanitární pomoci

Existují skupiny osob, kterým je nutno při evakuaci věnovat větší pozornost. Jde například o velmi staré a imobilní spoluobčany, kteří jsou obvykle evakuování do zdravotnických nebo sociálních zařízení. Problém nastává, když evakuace trvá delší dobu a musí vedle sebe přežívat (už tak vystresovaní) lidé, kteří se neznají. Z toho důvodu SSHR současně pořizuje pro teplé měsíce také 2 soupravy materiální rodinné základny humanitární pomoci pro 100 osob. Ty jsou jakýmsi doplňkem velké základny a každou z nich tvoří 20 rodinných stanů Husky Boston 8 pro 6 až 8 osob s odolností tropika 3000 mm/cm2. Za tyto stany zaplatí SSHR dalších 360 tisíc korun.

Poznámka na závěr: Materiální základny humanitární pomoci mají v ČR dlouhou historii a jejich obměna je plánována dlouho předem. Nejedná se tedy o reakci na aktuální uprchlickou krizi.

Autor: Michal Bareš | karma: 14.61 | přečteno: 982 ×
Poslední články autora