Michal Bareš

I dobrovolní záchranáří mají svůj maraton

9. 10. 2016 9:35:12
Ručičky na hodinách ukrajují první minuty ze soboty 24. září 2016 a ve společenské místnosti bývalého vojenského areálu v Kostelci u Heřmanova Městce si zhruba šedesátka mladých lidí užívá nastávající víkend.

Alkohol teče proudem, z reproduktorů duní hlasitá hudba a laserové efekty se snaží najít si svoji cestu skrz hustou mlhu. Zábava je v plném proudu, když první lidé začínají zjišťovat, že „něco“ není v pořádku - mlhy stále přibývá a v sále vypuká panika. V křiku zanikají slova pořadatele, že je to jen porucha výrobníku mlhy a zatímco část návštěvníků se snaží za každou cenu dostat k východu, jiní raději vyskakují z oken.

Nic z toho však zatím netuší 75 zdravotníků, dobrovolných hasičů a letos poprvé i policistů nebo vojáků, kteří se vydali do Kostelce na 7. ročník nesoutěžního zdravotnického cvičení Rescue Marathon. Mnozí z nich tu nejsou poprvé, takže pro příštích 24 hodin se spánkem raději ani nepočítají a jen nervózně očekávají, co si na ně organizátoři letos připravili.

Vraťme se ale zpět k našemu příběhu. Za zvuku sirén přijíždějí hasiči, následovaní zdravotníky a dalšími účastníky marathonu. Hasiči zjišťují, že prostor je bezpečný, zdravotníci mezitím před budovou připravují stanoviště pro třídění a ošetřování zraněných. Těch je opravdu hodně, převážně s poraněními způsobenými pošlapáním nebo pořezáním od skla.

Celý zásah, při němž si zasahující procvičí dovednosti z večerních workshopů, končí až nad ránem. Následuje zhodnocení, kde dostávají prostor i samotní figuranti. Ti totiž byli s jednotlivými záchranáři v těsném kontaktu a nejlépe tak mohou upozornit na případné chyby. Ostatně to je i účel celého Rescue Marathonu, který nemá určit, kdo je nejlepší, ale všechny posunout zase kousek dál.

Mnozí ani nejdou spát a pomalu se připravují na denní část. Na základně obdrží jednotlivé týmy mapu s GPS souřadnicemi a zjišťují, co je ten den čeká – 23 kilometrů dlouhá trasa s 18 stanovišti, kde „půjde o život“. Letošní marathon má podtitul „movie edition“, takže každé stanoviště představuje nějakou známou filmovou scénu. Na zasahující tak čekají různorodá zranění jako sečné rány světelným mečem, úpal po „otravě v troubě“ (Pelíšky), poranění oka bičem či připínáčky zabodnuté v chodidlech figurantů. Situace s dokonale namaskovanými figuranty a vážnými zraněními, jako střelné rány, popáleniny a skalpace, důkladně prověří schopnosti účastníků v poskytování první pomoci.

Jak organizátoři sami rádi říkají, zážitek z Rescue Marathonu nemusí být pozitivní, hlavně když je silný. I proto se mezi účastníky po celou dobu pohybovalo několik „PEERek“, které zasahujícím naslouchaly a probírali s nimi jejich pocity.

Noční část s požárem diskotéky osobně považuji za to nejlepší ze všech 7 ročníků a je jen dobře, že si účastníci mohli vyzkoušet zásah, k němuž se nejspíš jako dobrovolníci nikdy nedostanou (s výjimkou dobrovolných hasičů). Vždy je totiž možnost, že se podobný zásah dostane takříkajíc k nim, třeba během zdravotnického dozoru.

video //www.youtube.com/embed/sXUT1uPRBHg

Kdo že byli ti odvážní zasahující? Za ČČK – Brno-město, Mělník, Ostrava, Štětí, ze Slovenska tým ze Žiaru nad Hronom, dobrovolní hasiči z Prahy - Zbraslavi, Chrudimi, Chrasti u Chrudimi, Ždírce nad Doubravou, Hrochova Týnce, Dobroměřic a zájemců o první pomoc (mediků) z Ústí nad Labem a Děčína. Nově se účastnila jednotka Policie české republiky z Litoměřic a dva týmy se zájmem v military - Fox Force a tým složený z členů aktivních záloh z Ostravy.

Celá akce se konala pod záštitou předsedy bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pana Romana Váni a neobešla by se bez štědrých sponzorů a partnerů. Poděkování tak patří společnostem Ekopanely servis, s.r.o, Chládek&Tintěra závod Pardubice, JaGa s.r.o, KOMS Mělník a.s., Coca-Cola, Redbull, Hartmann-Rico, Johnny servis, Maso Francouz, farnost HM, Skladovací a opravárenská zařízení HZS České republiky - sklad Skuteč, SDH Heřmanův Městec, SDH Načešice, SDH Kostelec u Heřmanova Městce a spolku Rescueinfo.

Další fotografie naleznete zde.

Autor: Michal Bareš | karma: 9.83 | přečteno: 390 ×
Poslední články autora