Sirény, aneb panika nad Prahou

Krátce před desátou hodinou se v Praze a celém Středočeském kraji rozezněly z pietních důvodů sirény. Nejen na sociálních sítích a později i v médiích se téměř okamžitě spustila vlna kritiky a zmatku - nikdo nevěděl, co se děje.

Mnoho lidí poukazuje na to, že o dnešním "houkání" nikdo předem neinformoval. To je pravda, přestože hasiči vydali tiskovou zprávu už během úterý a informaci tak měla k dispozici všechna média. Bohužel v mnoha z nich byla zmínka o chystaném spuštění sirén pouze součástí některého ze článků o smrti pprap. Odermatta a mohla tak snadno uniknout větší pozornosti. Tím se mimochodem ukázalo i to, že jsou sirény stále nenahraditelné. Zatímco informace v médiích se k lidem dostávají postupně a ještě ne ke všem, sirény dokáží upozornit širokou masu lidí během jednoho okamžiku.

Samotná panika (pokud ji tak lze nazvat) ale ukázala na jiný problém, který s varovným systémem souvisí - pro velkou část obyvatel "mluví" sirény řečí, které nerozumí. Pokud houká ve středu, je to zkouška. Pokud jiný den, znamená to, že se něco stalo. Dobře to dokazuje i statistika našeho webu varujemevas.cz, který se sirénami a jejich použitím zabývá.

Denní návštěvnost se pohybuje kolem 100 přístupů. V den, kdy probíhá zkouška sirén, narůstá pravidelně k přibližně 3 až 4 stovkám. Dnes ukazuje počítadlo od dopoledne téměř 3000 návštěv a to houkaly sirény pouze v části naší republiky. Jinými slovy stejný tón, který slýcháme každý měsíc, dnes dokázal znejistět mnohem více lidí.

Jak tedy poznat, kdy siréna skutečně varuje před nebezpečím a kdy houká z jiného důvodu?

Je to jednoduché a vůbec k tomu nepotřebujete kalendář nebo hodinky, abyste zjistili, zda není první středa v měsíci:

Pokud signál kolísá, vždy varuje před nebezpečím.
Pokud houká stálým tónem, nejde o nebezpečí.

Od 1. listopadu 2001 existuje v České republice jeden jediný signál, který varuje před hrozícím nebezpečím – VŠEOBECNÁ VÝSTRAHA - 140 sekund trvající KOLÍSAVÝ tón sirény.

Vyhlašuje se v případě, kdy může dojít nebo již došlo k ohrožení životů a zdraví obyvatel v důsledku mimořádné události, například havárie s únikem nebezpečných látek nebo povodně. Podle velikosti zasaženého území může být všeobecná výstraha spuštěna pouze v okolí místa události, na území města, kraje nebo celé republiky.
Pro varování co největšího množství lidí může být signál vyhlašován třikrát za sebou v tříminutových intervalech.

 Poslechněte si sirénu...

Autor: Michal Bareš | čtvrtek 23.2.2017 16:44 | karma článku: 20,44 | přečteno: 1355x
  • Další články autora

Michal Bareš

Potok jménem Doubrava

10.8.2018 v 8:02 | Karma: 10,72

Michal Bareš

Švédský recept na krize

26.5.2018 v 7:18 | Karma: 16,14

Michal Bareš

Kam volat v nouzi? 155 versus 112

3.2.2017 v 18:18 | Karma: 17,59

Michal Bareš

Fotoblog: Jak se hasí z nebe...

19.5.2016 v 18:54 | Karma: 12,82
  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
Ředitel a zakladatel spolku Rescueinfo.

http://twitter.com/bares_michal