Vrátí se branná výchova do škol?

28. 04. 2017 18:48:25
Na iDnes vyšel článek o tom, jak Ministerstvo obrany chce vrátit do škol brannou výchovu. Pod článkem, ale i na dalších serverech, které text převzaly, se objevila spousta kritických reakcí.

Přestože se záměrem ministerstva souhlasím, přece jen s ním mám jeden poměrně zásadní problém – název. Více než deset let se snažíme pedagogy, vedení škol i veřejnost přesvědčit, že současná tématika ochrany člověka není to samé, co předlistopadová branná výchova. Témata jsou jiná a především využitelná v běžném životě – vzpomeňme jen, kolikrát jsme se v posledních letech setkali s povodní, chemickou havárií nebo jen „obyčejným“ úrazem. Tato ryze civilní a mírová témata byla bez dalšího upřesnění začleněna do výuky v roce 1999. V současné době musí základní školy věnovat ochraně člověka za běžných rizik a mimořádných událostí 6 hodin ročně – není však určeno, kdo je bude učit a jakým způsobem. Někde jsou rozdělena do jednotlivých předmětů, jinde dávají přednost projektovým dnům. Přestože se především Hasičský záchranný sbor oprávněně snaží „získat“ pro tato témata vlastní předmět, jeho snaha zatím vychází vniveč.

Souběžně s tím je v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání od září 2013 zařazena problematika přípravy občanů k obraně státu, která spadá do gesce Ministerstva obrany. Ať už si o „přípravě na válku“ (jak je POKOS často nazýván) myslíme cokoli, faktem je, že se s mírovou ochranou člověka (v gesci hasičů) začíná prolínat a doplňovat. Dobrým příkladem může být terorismus...

V konečném důsledku je úplně jedno, kdo zavedení nového předmětu prosadí (Ministerstvo školství to určitě nebude) a jde pouze o to, jaký bude poměr jednotlivých témat. Ostatně na tom se shodli i všichni účastníci kulatého stolu, který před rokem uspořádal sněmovní Výbor pro obranu pod záštitou pana poslance Chalupy (pár mých postřehů).

Byla by ale velká škoda, kdyby tento nově vznikající předmět získal zpět svou nálepku, které se jen těžko zbavuje. Najít neutrální a nezprofanovaný název bude těžké, ale třeba taková „Nauka o bezpečnosti“ nemusí znít špatně.

Podle ministerstva jde pouze o pracovní název a vše je zatím ve fázi návrhu, resp. záměru využít fyzický a vědomostní potenciál obyvatel České republiky k jejich dobrovolnému zapojení do obrany státu. Vláda ČR v nejbližších týdnech vydá Ministerstvu obrany úkol připravit věcný záměr zákona, kterým budou vytvořeny právní podmínky pro „zvyšování fyzické zdatnosti obyvatel ČR, jejich znalostí a dovedností a vytváření mravních vlastností a etických zásad, které by mohli využít k obraně státu“ a jímž bude rozpracován záměr MO. Tento by měl být vládě předložen do 31. srpna 2017.

K návrhu se nyní v připomínkovém řízení vyjadřují ostatní rezorty, o kterých se předpokládá, že budou do přípravy zákona a jeho provádění v budoucnu zapojeny (ministerstva vnitra, spravedlnosti, zdravotnictví a ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy).

Poznámka:
Samotné prosazení předmětu je ta jednodušší část. Mnohem horší bude zajistit ve školách podmínky pro jeho vyučování. Jisté je, že i přes poměrně nedávné zavedení tématu na pedagogických fakultách půjde o běh na dlouhou trať. Je nereálné, aby výuku zajišťovali sami příslušníci bezpečnostních a záchranných složek a stejně tak pedagogům příliš nepomůže jednodenní seminář.
Pokud bude předmět skutečně zaveden, stojí za úvahu uspořádání dlouhodobějších kurzů pro vybrané pedagogy. Příkladem může být náš projekt Vzdělávací modul "Ochrana člověka za mimořádných událostí", kterým během jednoho roku prošlo 60 pedagogů z Královéhradeckého kraje. Každý z nich absolvoval 8 setkání v celkovém rozsahu 34 hodin a přestože je to už pár let, mnozí ještě dnes využívají našeho poradenství a pomoci při praktických cvičeních.

Autor: Michal Bareš | pátek 28.4.2017 18:48 | karma článku: 13.69 | přečteno: 333x

Další články blogera

Michal Bareš

Povinné očkování dobrovolných hasičů?

V poslední době toho bylo k vyhlášce o očkování proti infekčním nemocem napsáno mnoho. Rád bych se ale zastavil u jedné konkrétní skupiny osob, na kterou tato vyhláška přímo dopadá a přesto stojí stranou pozornosti.

14.12.2021 v 15:24 | Karma článku: 24.07 | Přečteno: 671 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 17.55 | Přečteno: 320 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 569 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 929 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse
Počet článků 147 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1114

Ředitel a zakladatel spolku Rescueinfo.

http://twitter.com/bares_michal

Radyvnouzi.cz VarujemeVas.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...