Michal Bareš

Krvavý víkend v Litoměřicích

5. 10. 2011 8:12:33
Teplé podzimní počasí vylákalo uplynulý víkend do přírody mnoho houbařů. Ti, kdo se rozhodli vydat do lesů v okolí Mentaurova na Litoměřicku, si mohli připadat jak v americkém akčním filmu. Téměř na každém rohu byli svědky dopravní nehody, tonutí v rybníku, rvačky a nejrůznějších podobných situací.
Kanibalové...
Kanibalové...

Právě zdejší krajinu si vybrali organizátoři z 5. místní skupiny Českého červeného kříže z Prahy 7 pro uspořádání druhého ročníku Rescue Marathonu. A co že se pod tímto tajuplným názvem skrývá? Jak říkají jeho organizátoři, Rescue Marathon je akce, na které si všichni zúčastnění (ať už organizátoři, zasahující nebo figuranti) sáhnou na pomyslné dno – psychických i fyzických možností. Pro zdravotníky to platí dvojnásob, protože se musí naučit jednat pod tlakem a musí naprosto spoléhat na ostatní členy svého týmu. Charakteristická je pátrací akce, marathon v podobě několika stanovišť v terénu a noční modelové situace, na které se týmy spojují a pracují dohromady.

Samotný příjezd do areálu skautské klubovny v Mentaurově ale o ničem takovém nevypovídal. Milé přivítání, chutný guláš a spousta lidí se stejným zájmem. To se ale změnilo chvíli před půlnocí, kdy byly všechny „zasahující“ týmy nemilosrdně nahnány do sklepa a čekala je první psychologická hra. Asi kilometrová cesta do prudkého kopce, bez světel a s pokřikujícími vojáky za zády.

Den druhý

Sobotní ráno začalo chutnou a zdravou snídaní (málokde uvidí člověk takové množství obilných lupínků a krabic mléka) a nezbytným skupinovým fotografováním. V tom se vyžívala především britská modrá kočka Chelsea, pasovaná na maskota celé akce. Nemohla chybět na fotce žádného týmu.
Postupně ale zábava končila a týmy se vydaly na jednotlivá stanoviště, kterých bylo celkem dvanáct. Od dopravní nehody, přes střelné poranění a tonutí, až po vraždu s politickým podtextem. Poslední dvě zmíněná stanoviště byla alespoň pro nás rozhodně nejzajímavější. Politická vražda kvůli naprosto excelentnímu výkonu figurantky, kdy mnozí na chvíli přestávali věřit, že je to skutečně modelová situace.
Stanoviště, na němž měly týmy za úkol vyprostit tonoucí osobu z vody pro změnu zdramatizovalo to, že organizátorům někdo doslova vypálil rybník a záchranáři se museli k tonoucímu doprostřed rybníka brodit po kolena v bahně. Na nějaké sundávání obuvi však nebyl čas...

Po ošetření všech 43 figurantů (ti si vše užili celkem dvanáctkrát, tolik bylo totiž soutěžních týmů) si všichni užívali zasloužený odpočinek, aniž by tušili, že o pár kilometrů dál se už připravuje na louku vrak motorového letadla, v němž zůstane zraněný pilot. Kolem půlnoci si velitelé jednotlivých týmů určili jednoho, který povede celé pátrání a všichni se vydali na místo, odkud vyslalo letadlo poslední nouzový signál.
Odtud pak postupovali v rojnici až k místu „havárie“ (skutečně jsem v tu chvíli byl rád za pohodlí vyhřátého auta), kde ošetřili zraněného pilota. Tím však akce ještě zdaleka nekončila, protože bylo nutné nalézt a zachránit dalšího cestujícího ze zříceného letadla.

Když se všichni vrátili po náročném zásahu zpět na základnu, měli asi jedinou myšlenku – postel. To by se ale nesměli mezitím pustit do práce maskéři, kteří rychle vykouzlili čtyřicítku obětí rituální sebevraždy, které bylo nutné zachránit. To už se ale blížilo nedělní ráno...

Na závěr se patří poděkovat. Já tedy děkuji organizátorům za pozvání na tuto jedinečnou akci a možnost alespoň trochu pomoci, především při zajišťování radiokomunikace mezi jednotlivými stanovišti.
Organizátoři by pak jistě rádi poděkovali nejen společnosti Hamé, která věnovala pro všechny účastníky skvělé bagety, ale také výrobci energetického nápoje Red Bull, který přišel všem účastníkům vhod.
Velké díky patří samozřejmě také figurantům a zasahujícím týmům: Praha 7, Praha 1, Litoměřice, Mladá Boleslav, Chrudim, Ostrava, Jablonec nad Nisou, Kladno, Děčín, Rescue Tým Praha, a slovenské Košice.



















Další fotografie a video naleznete zde.

Autor: Michal Bareš | karma: 16.58 | přečteno: 5438 ×
Poslední články autora