Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

T-mobile představil krizové SMS

Společnost T-mobile u příležitosti Mezinárodního dne pohřešovaných dětí oznámila spuštění nové platformy pro komunikaci s veřejností v případě krizových situací.

Platforma, která zatím nese pracovní název Search&Rescue SMS (SAR SMS), umožní složkám integrovaného záchranného systému rozeslat hromadné SMS do konkrétní oblasti s vysokým rizikem ohrožení zdraví nebo života. Záchranáři tak prostřednictvím tohoto jedinečného systému mohou obratem informovat občany například o pátrání po pohřešovaném dítěti, ale také o požárech, povodních či dalších kritických situacích.

Jak T-mobile uvádí v tiskové zprávě, umožní tento systém oslovit během 3,5 minut až 10 000 zákazníků. Do budoucna navíc počítá i se zapojením dalších operátorů.
Systém by nejspíš ani nemusel narazit na zastánce soukromí, protože při jeho provozu nedochází k předávání polohy jednotlivých telefonů, ale naopak je informace předána všem telefonům v určité oblasti. K tomu se využívá informace o posledním radiovém kontaktu s buňkou.
Autorizovaný uživatel, nejčastěji pracovník operačního střediska některé ze složek IZS, se přihlásí ke speciální webové aplikaci, v níž zadá místo události, velikost oblasti a text samotné zprávy, která může obsahovat až 300 znaků. Následně se mu zobrazí počet dostupných mobilních telefonů a zprávu před jejím odesláním autorizuje obdobně, jako při používání internetového bankovnictví.

Využití při pohřešování dětí

Když v roce 2009 spouštělo Ministerstvo vnitra projekt „Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech“, mluvilo se o spolupráci s jednotlivými mobilními operátory a rozesílání SMS, resp. MMS zpráv v určeném okruhu. Toho jsme se však do dnešního dne nedočkali a celou situaci komplikovala řada právních, technických a finančních otázek.
Zdá se však, že SAR SMS by tuto záležitost konečně mohly vyřešit a to i navzdory mnohým komentářům, že pouhý textový popis dítěte je neefektivní. To je samozřejmě pravda, nicméně součástí této SMS může být hypertextový odkaz na databázi pátrání s aktuální fotografií. Obdobně to funguje při e-mailovém upozornění na „dítě v ohrožení“ a v době internetu v mobilu to nemusí představovat větší problém.

Doplněk varovného systému

Samotná myšlenka na využití SMS pro tísňové informování obyvatel není nová – už více než deset let  využívají mnohá města a obce například službu SMS InfoKanál nebo pozdější SOSky Jihomoravského kraje.
Oproti těmto službám má představovaná novinka jednu zásadní výhodu. A sice, že nevyžaduje žádnou aktivitu ze strany obyvatel. Všechny do teď používané systémy totiž vyžadovaly předchozí registraci telefonního čísla do databáze příslušného městského nebo obecního úřadu. Že je to v praxi velká překážka se ukázalo například při nedávném požáru galvanovny v Lanškrouně, který nemá místní rozhlas a obyvatelům proto od roku 2008 nabízí možnost rozesílání varovných SMS zpráv. Přestože město tuto SMS rozeslalo, následně se snesla vlna kritiky na to, že většině obyvatel žádná zpráva nepřišla. A přijít ani nemohla, pokud se kdykoliv předtím do této bezplatné služby (nabízené i na úvodní stránce webu města) nezaregistrovali.
Například v Rudníku, který postihly loňské povodně, využívá SMS InfoKanál přibližně 500 z 2200 obyvatel. V krajském městě Ústí nad Labem, které se s povodněmi potýká poměrně často, to je zhruba 16% obyvatel.
Nadruhou stranu mají tyto systémy oproti nyní představovanému řešení jistou výhodu. Tou je možnost upozornění lidí, kteří nejsou fyzicky v dané oblasti, ale informace je pro ně důležitá. Může jít o majitele rekreačních objektů nebo příbuzné starých a nemocných lidí.

Pro praktické využití této služby si lze představit celou řadu situací, například varování před blížící se povodní nebo upozornění na únik nebezpečné látky. Své využití jistě může najít také v podmínkách Policie ČR. V zahraničí byl podobný systém využit třeba při nutnosti vyhlášení evakuace nebo v okolí šíleného střelce.

Autor: Michal Bareš | středa 28.5.2014 16:36 | karma článku: 14,17 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Michal Bareš

Povinné očkování dobrovolných hasičů?

V poslední době toho bylo k vyhlášce o očkování proti infekčním nemocem napsáno mnoho. Rád bych se ale zastavil u jedné konkrétní skupiny osob, na kterou tato vyhláška přímo dopadá a přesto stojí stranou pozornosti.

14.12.2021 v 15:24 | Karma: 24,07 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika

Michal Bareš

Mohou být billboardy prospěšné?

Za chvíli nás čekají další volby, na některých místech hned dvojité. Ze spousty reklamních ploch na nás shlížejí postavy, které to s nám myslí zaručeně dobře. Billboardy však mohou mít mnohem lepší účel, než jen radit, koho volit.

16.9.2018 v 17:06 | Karma: 4,67 | Přečteno: 143x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Potok jménem Doubrava

Řeklo by se běžný potůček, kterých je všude plno a leckdy nemají ani svůj název. Tenhle ho ale má - Doubrava.

10.8.2018 v 8:02 | Karma: 10,72 | Přečteno: 572x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michal Bareš

Švédský recept na krize

Médii proběhla tento týden zpráva o příručce pro případ krize nebo války, kterou distribuuje Švédsko svým občanům. Jedním z témat této brožury je také připravenost domácností a jejich doporučené vybavení.

26.5.2018 v 7:18 | Karma: 16,14 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Ostatní

Michal Bareš

Městské weby a informace o možném ohrožení občanů. Jsou dostačující?

Podíval jsem se na to, jak si v oblasti ochrany obyvatel vedou internetové stránky obcí s rozšířenou působností v Pardubickém kraji. Rozhodně musím pochválit Pardubice, Českou Třebovou a s malou výtkou i Žamberk.

2.1.2018 v 18:24 | Karma: 4,50 | Přečteno: 204x | Diskuse| Pardubice
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
Ředitel a zakladatel spolku Rescueinfo.

http://twitter.com/bares_michal