Krajští hasiči v Pardubicích představili novou techniku

31. 08. 2015 14:04:49
Během srpna si hasiči po celé České republice slavnostně převzali do užívání novou techniku, která byla spolufinancována ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně z Integrovaného operačního programu.

Jednalo se o techniku pořízenou z projektů operace Technika, technologie a prostředky Hasičského záchranného sboru České republiky pro efektivní zásah.

V Pardubickém kraji tuto techniku představili hasiči v pondělí 31. srpna za účasti vedení HZS Pardubického kraje, plk. Mgr. Jana Švejdara, ředitele Krajského ředitelství policie Pardubického kraje a ing. Aleše Boňatovského, vedoucího oddělení krizového řízení Pardubického kraje.

K představení toho bylo skutečně mnoho – celkem 68 kusů techniky v částce přesahující 11 milionů korun:

  • Velitelský automobil, 6 kusů – slouží pro zvýšení mobility velitele zásahu při řízení zásahu v terénu. Umístění automobilu na: stanicích Chrudim, Seč, Pardubice, Svitavy, Polička, Ústí nad Orlicí
  • Dopravní automobil, 2 kusy – zvyšuje přepravní kapacitu HZS kraje s cílem optimalizovat přepravu osob při záchranných pracích a rovněž přepravu příslušníků HZS ČR, kteří na místě zásahu provádějí záchranné práce. Umístění je na stanicích Pardubice a Svitavy
  • Užitkový automobil, 1 kus – zvyšuje mobilitu HZS kraje při zabezpečení týlových pracích jednotek PO na místě zásahu ve složitém terénu. Užitkový automobil bude sloužit hasičům na stanici v Žamberku
  • Nezávislý digitální opakovač IDR, 1 kusů – zvyšuje kvalitu spojení na místě zásahu v radiové digitální síti velitele zásahu. Umístění je na stanici Pardubice.
  • Tlakové lahve, 30 kusů – zvyšují bezpečnost práce na místě zásahu HZS kraje na mimořádnou událost, a to zvýšením technické úrovně ochranných prostředků – tlakových lahví izolačních dýchacích přístrojů. Tlakové lahve budou sloužit na stanicích v Chrudimi 5 ks, Pardubicích 8 ks, Svitavách 12 ks, Ústí nad Orlicí 1 ks, Žamberku 4 ks
  • Protichemický ochranný oděv typ 1a, 17 kusů – zajišťuje reakci HZS kraje na široké spektrum mimořádných událostí typu úniku nebezpečných látek se současným zvýšením bezpečnosti práce na místě zásahu a pro zvýšení účinnosti zásahu hasičů na místě zásahu zvýšením variability druhů materiálů používaných protichemických oděvů. Umístění: stanice Chrudim 4 ks, Pardubice 4 ks, Svitavy 5 ks, Ústí nad Orlicí 2 ks, Vysoké Mýto 2 ks
  • Mobilní infračervený spektrometr FTIR, 1 kus, zvyšuje kvalitu při detekci nebezpečných látek s dopadem na efektivitu zásahových opatření při haváriích nebezpečných látek spojených s úniky do životního prostředí. Umístění na stanici Pardubice.
  • Termokamera pro hasiče, 5 kusů – zvyšuje kvalitu záchranných prací a hašení požáru. Umístění na stanicích Chrudim, Pardubice, Svitavy, Ústí nad Orlicí a Vysoké Mýto
  • Těžká vyprošťovací sada na dopravní nehody, 5 kusů – zvyšuje kvalitu záchranných pracích jednotek HZS kraje při záchraně osob při těžkých dopravních nehodách s použitím výkonné techniky a prostředků požární ochrany. Silnice I/35 je jednou z nejvytíženějších silnic v Pardubickém kraji. Hasiči na tuto komunikaci téměř denně vyjíždějí k těžkým a mnohdy i tragickým nehodám. Ty poslední se udály minulý týden. Okamžitá pomoc hasičů je v této oblasti nutná. Hasičské stanice, které se nacházejí poblíž této frekventované silnice, byly vybaveny zcela novými vyprošťovacími sadami. Jsou to tedy stanice Holice, Vysoké Mýto, Litomyšl, Svitavy a Moravská Třebová.

V Integrovaném operačním programu bylo na projekty operace Efektivní zásah v rámci celé České republiky vyčleněno 255 mil. korun a jsou spolufinancovány v poměru 85 % způsobilých nákladů ze strukturálních fondů Evropské unie a 15 % způsobilých nákladů z národních zdrojů, tedy státního rozpočtu.

HZS Pardubického kraje výrazně rozšířil své vybavení z prostředků evropských fondů už v předchozích letech, kdy byl zapojen do dvou dalších projektů:

  • Pořízení moderní techniky a technologií HZS Pardubického kraje pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí
    V rámci tohoto projektu hasiči získali 4 cisternové automobilové stříkačky, automobilový žebřík se záchrannou výškou 37 m, velitelsko-spojový automobil určený jako mobilní pracoviště velitele zásahu a technický automobil lehké hmotnostní kategorie určený pro zásah při haváriích způsobených únikem nebezpečných látek do životního prostředí.
  • Zvýšení akceschopnosti HZS Pardubického kraje pro záchranné a likvidační práce při živelních pohromách
    Tento „povodňový“ projekt pomohl krajským hasičům k pořízení nákladního automobilu pro potřeby evakuace osob, nakladače pro potřeby nakládání kusového materiálu a sypkých hmot a zemní práce, požárního kontejnerového nosiče s nákladním kontejnerem k přepravě kusového materiálu a sypkých hmot při provádění záchranných prací v podmínkách živelních pohrom a evakuačního autobusu pro evakuaci a přepravu osob z postiženého území do nouzových míst pro ubytování.

Další fotografie naleznete na www.radyvnouzi.cz.

Autor: Michal Bareš | pondělí 31.8.2015 14:04 | karma článku: 7.60 | přečteno: 258x

Další články blogera

Michal Bareš

Povinné očkování dobrovolných hasičů?

V poslední době toho bylo k vyhlášce o očkování proti infekčním nemocem napsáno mnoho. Rád bych se ale zastavil u jedné konkrétní skupiny osob, na kterou tato vyhláška přímo dopadá a přesto stojí stranou pozornosti.

14.12.2021 v 15:24 | Karma článku: 24.07 | Přečteno: 671 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 19.55 | Přečteno: 252 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.55 | Přečteno: 497 | Diskuse
Počet článků 147 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1114

Ředitel a zakladatel spolku Rescueinfo.

http://twitter.com/bares_michal

Radyvnouzi.cz VarujemeVas.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...