Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premiér chce zavést stupně ohrožení. Co nám přinesou?

Premiér Bohuslav Sobotka požádal ministra vnitra o bezpečnostní audit České republiky. Součástí má být nejen prověření současné legislativy, ale především návrh zavedení stupňů ohrožení.

Přestože Česká republika tuto stupnici dosud nemá, nedá se říci, že by s rizikem teroristického útoku nepočítala. Už od roku 2002 tu existují čtyři stupně bezpečnostní ochrany důležitých objektů. Ty se týkají objektů orgánů státní správy a navíc jsou v rozhodnutí o jejich vyhlášení doporučována i pro místní samosprávu.

Stupeň I. - možné ohrožení
Vyhlašuje se k zvýšení úrovně bezpečnosti a připravenosti na mimořádné události, přičemž se realizují adekvátní opatření, která zahrnují:

  1. provedení kontroly aktuálnosti a reálnosti zpracovaných dokumentací k zabezpečení bezpečnostní ochrany objektů, se zaměřením na havarijní a krizové plány, zabezpečení ukrytí a evakuace osazenstva objektů, ochranu předmětů chráněného zájmu,
  2. zajištění trvalé přístupnosti k dokumentacím havarijních a krizových plánů,
  3. proškolení všech zaměstnanců a pracovníků ostrahy objektu k problematice přijímaných opatření, činnosti po vyhlášení jednotného varovného signálu, provozního řádu objektu, potřeby ostražitosti vůči osobám, které v objektu nemají stálé pracoviště, zejména pokud nesou zavazadla, ostražitosti vůči neidentifikovatelným vozidlům v areálech objektů nebo v jejich blízkosti, vůči opuštěným balíčkům nebo zavazadlům a vůči jakékoliv neobvyklé činnosti uvnitř objektu a v jeho blízkosti apod.,
  4. zvýšení pozornosti a důslednosti zaměstnanců ostrahy objektu při realizaci režimových opatření při vstupu osob a vjezdu vozidel do objektu,
  5. stanovení konkrétních úkolů pracovníkům ostrahy objektu se zaměřením na zvýšené sledování rizikových míst průniku do objektu a zabezpečení předmětů chráněných zájmů, včetně zvýšení četnosti vnitřních i vnějších kontrolních obchůzek,
  6. prověření funkčnosti systémů elektrické zabezpečovací signalizace chráněných objektů,
  7. realizaci režimových opatření u objektů, budov a místnosti, které nejsou pravidelně používány, jejich zabezpečení mechanickými zábrannými prostředky tak, aby se zabránilo volnému přístupu,
  8. zvýšení provádění pravidelných kontrol výkonu ostrahy objektu osobami odpovědnými za zabezpečení ochrany objektu a přijímání adekvátních opatření k okamžitému odstranění zjištěných nedostatků,
  9. omezení počtů vstupů a vjezdů do objektu,
  10. kontrolu došlých zásilek s ohledem na jejich možný obsah a stanovení jednoho místa pro otevírání došlých zásilek, které se nejprve prověří detekčním přístrojem a proškoleným zaměstnancem vybaveným příslušnými ochrannými pomůckami.

Stupeň II. - zvýšená hrozba
Vyhlašuje se, když hrozba roste a lze ji lépe předvídat. K zvýšení úrovně bezpečnosti a připravenosti se realizují adekvátní opatření, která zahrnují:

  1. a) splnění úkolů a opatření vyplývajících z I. stupně,
  2. zabezpečení trvalé dosažitelnosti zaměstnance odpovědného za realizaci bezpečnostních opatření havarijního a krizového plánu objektu spolu s ostatním personálem, který je potřebný k realizaci těchto opatření,
  3. zabezpečení pravidelných prohlídek a kontrol objektů, budov a místností, které nejsou pravidelně používány a trvale střeženy,
  4. zabezpečení provádění prohlídek objektů, jejich okolí, budov a místností na začátku a na konci pracovní doby se zaměřením na výskyt podezřelých předmětů,
  5. vymezení bezpečnostní zóny po obvodu objektu, ve které je zabezpečeno monitorování pohybu a parkování vozidel a zamezeno ukládání předmětů.

Stupeň III. - reálná hrozba
Aplikuje se v případě vzniku reálné hrozby, nebo když jsou získány zpravodajské
informace naznačující, že hrozba proti chráněným objektům je bezprostředně možná.
K zvýšení úrovně bezpečnosti a připravenosti se realizují adekvátní opatření, která zahrnují:

  1. splnění úkolů a opatření vyplývajících z nižších stupňů,
  2. zabezpečení trvalé přítomnosti zaměstnance odpovědného za realizaci bezpečnostních opatření havarijního a krizového plánu objektu, spolu s ostatním personálem, který je potřebný k zabezpečení těchto opatření,
  3. zabezpečení zřízení šikan a nájezdových ramp pro kontrolu vozidel a omezení vjezdu cizích vozidel do objektu,
  4. všechna vozidla vjíždějící do objektu musí být důkladně prohledána,
  5. všechna zavazadla, schránky, balíčky atd., přinášené do objektu musí být prohledána fyzicky a za pomoci technických prostředků,
  6. přijetí dalších opatření přesahujících možnosti jednotlivých orgánů státní správy: posílení ochrany objektů silami a prostředky Policie ČR a Armády ČR, prověření a zabezpečení náhradních zdrojů zásobování zdroji energie, vody apod., ověření realizace plánů ukrytí a evakuace, ověření aktivace náhradních pracovišť apod.

Stupeň IV. - přímé ohrožení
Aplikuje se v případě přímého ohrožení chráněných objektů nebo uskutečnění útoku na některý z chráněných objektů. K zvýšení úrovně bezpečnosti a připravenosti se realizují adekvátní opatření, která zahrnují:

  1. splnění úkolů a opatření vyplývajících z nižších stupňů,
  2. zabezpečení evakuace osob z objektu,
  3. plnění úkolů a opatření stanovených Ústředním krizovým štábem a Bezpečnostní radou státu.

V čem bude nová stupnice přínosná?

Zatímco ochrana státních objektů je řešena poměrně důkladně, chybí nám komplexnější způsob upozornění na nebezpečí, který by se dotýkal celé společnosti.
V tuto chvíli lze jen spekulovat, jak bude takováto stupnice vypadat, ale především, jaký bude mít praktický dopad a kdo bude jednotlivé stupně vyhlašovat (nabízí se Bezpečnostní rada státu nebo Ústřední krizový štáb).

Bezpečnostní složky a IZS
Pro bezpečnostní složky bude zavedení tohoto systému jistě představovat usnadnění práce. Nikoli té fyzické, ale půjde především o stanovení jasných postupů pro jednotlivé stupně, což je zatím řešeno mnoha nařízeními, vydávanými v okamžiku ohrožení postupně a nekoordinovaně.

Kritická infrastruktura

V případě kritické infrastruktury může zavedení takovéto stupnice fungovat obdobně, jako nynější čtyři stupně ochrany objektů. Vzhledem k tomu, že subjekty kritické infrastruktury povinně zpracovávají plán krizové připravenosti, promítne se nová stupnice i do těchto dokumentů.

Veřejnost a soukromý sektor

Zatímco bezpečnostní složky mají svůj interní způsob informování, v případě veřejnosti je to složitější. Můžeme předpokládat, že informace o vyhlášení některého ze stupňů půjde cestou krajů k obcím s rozšířenou působností a dále k jednotlivým obecním úřadům, které zajistí zveřejnění na úředních deskách. Protože může nastat situace, kdy bude hrozit nebezpečí z prodlení, bude informace jistě předávána i médiím.
Jako ideální způsob se jeví "semafor" na webu Ministerstva vnitra, kde by si každý občan mohl hned na úvodní stránce ověřit, jaký stupeň je aktuálně platný. Za zamyšlení také stojí možnost vytvoření jednotného místa, kde by občan získal přehled o aktuálním nebezpečí různého typu - terorismus, meteo výstrahy, povodňová aktivita.

K čemu ale veřejnost informaci o jednotlivých stupních může využít?

Pro fyzické osoby bude mít stupnice spíše "psychologický" význam při rozhodování, jestli se například zúčastnit hromadné akce nebo si více všímat svého okolí. Zároveň se zavedením stupnice bude muset ministerstvo vydat stručné, ale jasné pokyny pro veřejnost, co při jednotlivých stupních dělat a čeho si všímat. Pak nastane ta těžší část - dostat tyto informace do povědomí veřejnosti.

Ochrana státních budov je jedna věc, ale proti těm teroristické útoky většinou nemíří. Na zavedení stupnice tak budou muset zareagovat provozovatelé objektů s velkou koncentrací osob a hromadné dopravy. Bude nezbytně nutné, aby na jednotlivé stupně připravili patřičné odezvy ve svých plánech a směrnicích. Otázkou je, zda toto ponechat na každém provozovateli jednotlivě nebo formou vyhlášky stanovit jasné požadavky.

Autor: Michal Bareš | pondělí 23.11.2015 7:34 | karma článku: 12,86 | přečteno: 485x
  • Další články autora

Michal Bareš

Povinné očkování dobrovolných hasičů?

V poslední době toho bylo k vyhlášce o očkování proti infekčním nemocem napsáno mnoho. Rád bych se ale zastavil u jedné konkrétní skupiny osob, na kterou tato vyhláška přímo dopadá a přesto stojí stranou pozornosti.

14.12.2021 v 15:24 | Karma: 24,07 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika

Michal Bareš

Mohou být billboardy prospěšné?

Za chvíli nás čekají další volby, na některých místech hned dvojité. Ze spousty reklamních ploch na nás shlížejí postavy, které to s nám myslí zaručeně dobře. Billboardy však mohou mít mnohem lepší účel, než jen radit, koho volit.

16.9.2018 v 17:06 | Karma: 4,67 | Přečteno: 143x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Potok jménem Doubrava

Řeklo by se běžný potůček, kterých je všude plno a leckdy nemají ani svůj název. Tenhle ho ale má - Doubrava.

10.8.2018 v 8:02 | Karma: 10,72 | Přečteno: 572x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michal Bareš

Švédský recept na krize

Médii proběhla tento týden zpráva o příručce pro případ krize nebo války, kterou distribuuje Švédsko svým občanům. Jedním z témat této brožury je také připravenost domácností a jejich doporučené vybavení.

26.5.2018 v 7:18 | Karma: 16,14 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Ostatní

Michal Bareš

Městské weby a informace o možném ohrožení občanů. Jsou dostačující?

Podíval jsem se na to, jak si v oblasti ochrany obyvatel vedou internetové stránky obcí s rozšířenou působností v Pardubickém kraji. Rozhodně musím pochválit Pardubice, Českou Třebovou a s malou výtkou i Žamberk.

2.1.2018 v 18:24 | Karma: 4,50 | Přečteno: 204x | Diskuse| Pardubice

Michal Bareš

Pardubáci, jste připraveni na krizové situace?

Povodeň, únik nebezpečné látky, terorismus, blackout. To vše jsou situace, které nikdo nechceme zažít, ale přesto se stávají a plní stránky novin. Přemýšleli jste někdy, jak byste se v případě podobné události zachovali vy?

7.10.2017 v 18:03 | Karma: 4,12 | Přečteno: 198x | Diskuse| Pozvánky, akce

Michal Bareš

Dočká se Chrudim ochrany před povodněmi?

Pokud se v Chrudimi mluví o povodních, tak prakticky vždy pouze v souvislosti se sídlištěm Na Šancích, které čas od času "spláchne" voda z polí.

2.9.2017 v 13:48 | Karma: 7,31 | Přečteno: 325x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michal Bareš

Vrátí se branná výchova do škol?

Na iDnes vyšel článek o tom, jak Ministerstvo obrany chce vrátit do škol brannou výchovu. Pod článkem, ale i na dalších serverech, které text převzaly, se objevila spousta kritických reakcí.

28.4.2017 v 18:48 | Karma: 13,96 | Přečteno: 333x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Sirény, aneb panika nad Prahou

Krátce před desátou hodinou se v Praze a celém Středočeském kraji rozezněly z pietních důvodů sirény. Nejen na sociálních sítích a později i v médiích se téměř okamžitě spustila vlna kritiky a zmatku - nikdo nevěděl, co se děje.

23.2.2017 v 16:44 | Karma: 20,44 | Přečteno: 1355x | Diskuse| Společnost

Michal Bareš

Kam volat v nouzi? 155 versus 112

Čas od času se v médiích rozhoří spor o to, kterou tísňovou linku je lepší v případě nouze volat. Zatímco zastánci linky 112 argumentují snadnou zapamatovatelností jediného čísla, její odpůrci poukazují na časovou prodlevu.

3.2.2017 v 18:18 | Karma: 17,59 | Přečteno: 2014x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Je IKEM nepřipravený na výpadek zásobování teplem?

V souvislosti s dnešní havárií zaznívá kritika toho, že IKEM nemá vyřešené náhradní zásobování teplem. Je tomu skutečně tak?

27.1.2017 v 19:41 | Karma: 10,38 | Přečteno: 502x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Pardubáci, pozor! Poradíte si v nouzi?

Jaké nebezpečí hrozí ze semtínského areálu? Postará se o nás stát při evakuaci a dokáže nám zajistit podmínky pro přežití? Kde hrozí v Pardubicích povodně a kde exploze?

9.12.2016 v 16:28 | Karma: 7,75 | Přečteno: 272x | Diskuse| Pardubice

Michal Bareš

Jsou české domácnosti připraveny na krizové situace?

Zeptali jsme se českých domácností, jak jsou připraveny na nejrůznější mimořádné události a krizové situace. Nezajímalo nás, jestli by přečkaly válku nebo konec světa, ale mnohem pravděpodobnější krátkodobé události.

19.11.2016 v 13:30 | Karma: 17,85 | Přečteno: 997x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

RSS čtečka může zachraňovat životy

RSS čtečku používá mnoho z nás pro sledování novinek na oblíbených webových stránkách. Její možnosti jsou ale daleko širší a může pomáhat i v případě ohrožení.

23.10.2016 v 11:49 | Karma: 14,70 | Přečteno: 315x | Diskuse| Věda

Michal Bareš

I dobrovolní záchranáří mají svůj maraton

Ručičky na hodinách ukrajují první minuty ze soboty 24. září 2016 a ve společenské místnosti bývalého vojenského areálu v Kostelci u Heřmanova Městce si zhruba šedesátka mladých lidí užívá nastávající víkend.

9.10.2016 v 9:35 | Karma: 10,19 | Přečteno: 390x | Diskuse| Fotoblogy

Michal Bareš

Foto: Záchranářské cvičení na Chrudimsku

V 10:32 přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Pardubického kraje tísňové volání, při němž anglicky hovořící volající oznámil dopravní nehodu autobusu s osobním automobilem u Medlešic.

27.9.2016 v 18:23 | Karma: 11,81 | Přečteno: 284x | Diskuse| Fotoblogy

Michal Bareš

Závadná voda v Brně - měly houkat sirény?

Čas od času se na kontaktní telefon uvedený na našem sirénovém webu obracejí občané s dotazy ohledně informování při mimořádných událostech. Nejinak tomu bylo po zveřejnění informací o závadné pitné vodě v Brně a okolí.

16.9.2016 v 6:47 | Karma: 16,02 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Fotoblog: Jak se hasí z nebe...

Loňské extrémně suché léto s sebou přineslo také rozsáhlé lesní a polní požáry. V těchto případech je neocenitelná pomoc vrtulníků Letecké služby Policie ČR, které shazují vodu z tzv. bambivaků.

19.5.2016 v 18:54 | Karma: 12,82 | Přečteno: 246x | Diskuse| Fotoblogy

Michal Bareš

První výsledky Auditu národní bezpečnosti

V Poslanecké sněmovně byly včera za účasti předsedy vlády a ministra vnitra představeny výsledky první části Auditu národní bezpečnosti.

13.5.2016 v 7:08 | Karma: 12,76 | Přečteno: 431x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Je pražské metro připraveno na teroristický útok?

Teroristé volí k dosažení svých cílů nejrůznější způsoby. Od střelců (Charlie Hebdo), přes použití výbušnin (Brusel) až po chemické látky (Kirkúk). Tyto způsoby navíc mohou kombinovat a tím ještě zvýšit jejich účinek.

26.3.2016 v 15:42 | Karma: 12,59 | Přečteno: 857x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
Ředitel a zakladatel spolku Rescueinfo.

http://twitter.com/bares_michal